Isännöitsijäntodistusta tarvitaan tavallisesti pankkiasiointiin, asuntokauppaan, asunnon vuokraamiseen, perukirjoitukseen ja moniin tilanteisiin, joissa omaisuutena oleviin osakkeisiin kohdistuu jokin toimenpide. Eri käyttötarkoituksiin tarvitaan hieman erilaisia asiakirjakokonaisuuksia. Siksi on tärkeää selvittää isännöitsijälle, mihin tarkoitukseen asiakirjoja tarvitaan.
Isännöitsijäntodistuksen tilaaminen ja maksaminen tapahtuu verkkokaupassamme. Verkkokaupassa maksutapana ovat verkkopankki, luottokortti, lasku tai erämaksu (Klarna Checkout). Ennen tilauksen tekemistä, ole yhteydessä isännöitsijään sen varmistamiseksi, että tilaat juuri tarvitsemasi asiakirjat. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että isännöitsijäntodistuksen yhteyteen on tilattava lainaosuuslaskenta kaikista niistä lainoista, jotka kohdistuvat osakeryhmään, jota todistus koskee. Emme toimita isännöitsijäntodistusta ilman lainatietoja, jos osakkeisiin kohdistuu lainaosuus.
Ole ajoissa liikkeillä todistuksen tilaamisessa. Todistuksen laatiminen edellyttää manuaalista tarkastustyötä ja taloyhtiön ajankohtaisen tilanteen raportointia. Loma-aikoina toimitusaika voi olla normaalia pidempi.
Joskus isännöitsijäntodistusta ei tarvita ollenkaan ja joskus niitä tilataan turhaan. Muista käyttää varsinaisen yhtiökokouksen materiaaliin kuuluvaa tasekirjaa ja muuta materiaalia hyväksesi. Niissä on paljon tietoja taloyhtiön taloudesta, hallinnosta ja kunnossapitotoiminnasta. Esimerkiksi lainatietoja löytyy tasekirjasta tai tarvittaessa voidaan tehdä pelkkä lainaosuuslaskelma. Näin osakas voi säästää huomattavasti palvelumaksuissa. Asuntokauppaa varten on kuitenkin aina hankittava lain vaatimat asiakirjat.
Jos käytät asuntokaupassa kiinteistövälittäjää, anna välittäjän tilata tarvittavat asiakirjat. Se kuuluu välittäjän tehtäviin ja selonottovelvollisuuteen. Jos välittäjä ehdottaa asiakkaalleen asiakirjojen tilaamista, mieti tarkkaan, mistä se voi johtua. Ota myös muutoinkin tarkkaan selville, kenen kanssa olet tekemässä välitystoimeksiannon. Markkinoilla on välitysliikkeitä, joiden osalta on vaikea tietää, kuka toiminnasta vastaa. Tarkista välitysliikkeen tiedot tarvittaessa Aluehallintovirastosta, välitysliikerekisteristä.
Isännöitsijä ei ole kaupan osapuoli, eikä myyntiin tai vuokraukseen liittyviä tiedusteluja pidä ohjata isännöitsijälle. Myynnistä vastuussa olevan tehtävänä on hankkia kaikki tarvittavat tiedot kohteesta ja kertoa niistä esimerkiksi asunnonostajalle tai vuokraajalle. Joskus ostajaehdokkaat soittavat isännöitsijälle saadakseen luotettavaa tietoa, mutta se ei ole menettelynä oikein, koska myyntiä hoitava on vastuussa annettavista tiedoista ja hänen tulee voida hoitaa tehtävänsä.
Veromääräysten ja pankkien lainaehtojen vuoksi asuntokauppaan tarvitaan usein kaupantekopäivälle tai samalle kuukaudelle laskettu lainaosuustieto. Siksi pitkähkön myyntiajan aikana todistuksia voidaan joutua tekemään useampia samasta osakeryhmästä. Yleisen kauppatavan mukaan isännöitsijätodistuksen tietoja pidetään voimassaolevina kolme kuukautta todistuksen päiväyksestä lukien.
Osakkaan kannattaa keskustella isännöitsijän kanssa asunnon asettamisesta myyntiin, jos jokin asia askarruttaa myynnissä tai välitystoimeksiannon tekemisessä. Jos osakas ryhtyy itse myymään osakkeitaan, hänen täytyy itse selvittää velvollisuutensa kaupan osapuolena. Omatoiminen myyjä ei voi siirtää myyntiyöhön liittyviä tehtäviä isännöitsijän hoidettavaksi esimerkiksi ohjaamalla tiedusteluja isännöitsijälle. Emme suosittele omatoimista asuntokauppaa, ellei siihen ole riittävää taitoa ja aikaa yhteydenpitoon.